Το μέλι ελάτης χαρακτηρίζεται ως μέλι μελιτώματος αφού παράγεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις της ελάτης και αποτελεί το 5 - 10% της παραγωγής μελιού της χώρας μας. Μία από τις πιο σημαντικές του ιδιότητες είναι πως δεν κρυσταλλώνει ποτέ, χάρη στη χαμηλή συγκέντρωσή γλυκόζης που έχει.
Η θρεπτική αξία που έχει το μέλι ελάτης είναι ιδιαίτερα υψηλή χάρη στο μεγάλο αριθμό μετάλλων και ιχνοστοιχείων που περιέχει, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το ασβέστιο, ο χαλκός, το νάτριο, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος, επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Στις ιδιότητές του συγκαταλέγονται η καταπολέμηση των φλεγμονών και των μολύνσεων ενώ έχει τονωτική δράση για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε συνδυασμό με την άμεση διαθεσιμότητά τους αυξάνει την αντοχή μειώνοντας τη κόπωση.